Att välja mat

Tycke och smak är alla överens om är individuellt och olika faktorer påverkar ens tycke och smak. I mat-sammanhang är det bland annat ens smak som spelar in när man väljer vilken mat man vill köpa men även andra saker spelar in här.

Nyttigt eller onyttigt

Numera råder det många olika hälsotrender varav vissa mer populära än andra. Detta har gjort att maten som köps varierat i och med trenderna. Det handlar om att när media påvisar att ett specifikt livsmedel är extra nyttigt (eller extra onyttigt) så köper fler (eller färre) denna produkt i synnerhet om andra, på exempelvis Instagram, med många följare som har skapat sig en trovärdighet också gör på samma sätt. Exempel på en trend som hållit i sig länge och i vissa kretsar anses vara det optimala sättet att äta är LCHF dieten eller förhållningssättet till mat. Dock finns det också väldigt många kritiker till ovan nämnd diet och därför kan det vara svårt att veta vad man exakt ska följa.

Billigt eller dyrt

För många är det när allt kommer omkring priset som är det viktigaste i avgörandet kring vilken mat som köps. Om det sedan är nyttigt eller onyttigt kommer i andrahand. Detta i sig skiljer sig åt beroende på den ekonomiska frågan, hur mycket pengar finns det att röra sig med vid matinköpen. Här blir maten på ett sätt en klassfråga värd att diskutera vidare i andra artiklar.

Ekologiskt eller icke ekologiskt

Frågan om billigt och dyrt kan lätt kopplas till frågan om ekologisk eller icke ekologisk mat och råvaror. Den ekologiska varianten är ofta märkbart dyrare och för de med en begränsad plånbok finns det ibland inte ens på kartan att köpa något så dyrt när det finns mycket billigare alternativ att tillgå. Detta påverkar alla i “näringskedjan” från djuren till bönderna till konsumenterna i slutändan.