Att planera en bra familjefestival

Olika personer vill ha olika typer av festivaler beroende på vem de är. Det handlar om musiksmak, hur mycket av en “festmänniska” man är samt andra aspekter såsom om man vill åka dit med sitt kompisgäng eller med sin familj.

De mest populära festivalerna i Sverige är sådana där man ser många generationer av besökare på en och samma plats. Mångsidigheten är det som gör en festival till en bra familjefestival. Det ska finnas aktiviteter för alla oberoende av ålder och för att locka en bred publik är det viktigt att redan i planeringsstadiet fundera på vad en bred målgrupp önskar och inte bara vad en specifik del av befolkningen önskar. Att ha en grupp individer som tillsammans tar fram idéer kring en festival och att denna gruppen är en blandad grupp är en framgångsfaktor eftersom det är omöjligt att veta vad olika åldrar och generationer egentligen vill ha, även om man kan komma en bit på vägen genom att använda sina fördomar och boka sådant som man tror att personer vill ha.

På exempelvis Skogsröjet som är en liten, men populär, festival inom sin genre (rockmusik) har en arbetsgrupp tagit fram och sett till de olika behov som uppstår när man som familj vill åka på festival tillsammans. De har skapat en lugnare familjecamping för alla som vill kunna återhämta sig efter en dag och kväll av musik vilket har blivit en mycket efterfrågad camping att bo på under festivaldagarna. Skogsröjet i samarbete med bland andra Bandit Rock, Finspångs kommun och Rejmyre glasbruk har skapat en festival av vad som började med en lokal spelning på ett lastbilsflak genom ett gediget familjärt samarbete och en hänsyn till hela publiken och inte bara de som generellt sätt är den största besöksgruppen på festivaler – yngre kompisgäng som åker på festival både i syfte att se band och att festa hårt.