Att arbeta i musikbranschen

Brinner man för musik är det kanske inom musikbranschen som man ska försöka satsa på en karriär. Många har dock inte kunskap om vad det finns för yrken som gömmer sig bakom kulisserna men som är minst lika viktiga som artisten eller bandet själv för att få hela produktionen att fungera.

Ljud- och ljustekniker

Vid konserter och även vid musikvideoinspelningar är tekniker av olika slag vitala för att det överhuvudtaget ska gå att ha en spelning. Ljudteknikern är den som (som namnet avslöjar) får allting med ljudet att fungera men även den som har koll på eventuella backtracks och effekter. Ljudteknikern är också den som ser till att allt låter som det ska under soundchecken och är ansvarig för den sista kollen innan det är dags för konserten att starta.

Ljusteknikern har ansvaret över att scenljuset fungerar som det ska. I stora produktioner är det artisterna och banden själva som har egna ljustekniker som samarbetar med de som är anställda lokalt i arenan eller klubben. Har konserten speciella effekter som syns på skärmar vid sidan, eller bakom bandet är det ljusteknikern som har ansvar även för detta, även om det ibland kan tillfalla andra med den typen av kompetens.

Roddare

Roddare är de som arbetar med att sätta upp allting på scenen, packa det efteråt och hålla ordning på alla saker från alla delar på trumsetet till förstärkare och den minsta kabel. Allt är lika viktigt och kan jämföras med dominobrickor, faller en faller sedan alla mer eller mindre. Roddare har också ansvar för instrumenten i många fall och ser till att gitarrer och basar är stämda och att det finns extra plektrum och andra smådetaljer som är viktiga för musikerna. Roddarna är ofta med ett och samma band under lång tid och lär sig därav hur just det bandet vill ha det.